7 vinkkiä oman tai perheen talouden hallintaan

Kukapa meistä ei haaveilisi rahan kasvavan puissa, joista voisi aina rahatarpeen yllättäessä käydä poimimassa tarvittavan sadon parempaan talteen. Meillä jokaisella tiensä kulkijalla on varmasti myös omat haaveemme ja unelmamme, joihin voisimme säästöjämme käyttää. Sillä aikaa, kun odotamme tiedemiesten kehittelevän taikasiemeniä rahapuiden kasvattamiseksi ja näiden ilmestyvän kauppojen hyllyille, tututstu toki keräämiimme säästövinkkeihin joko oman tai perheesi talouden hallintaan.

Laina.fi blogi

1. Tee lupaus säästämisestä

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Joskus hyvätkin suunnitelmat jäävät pöytälaatikkoon pölyttymään ilman kunnollista sitoutumista tavoitteeseen. Tee siis itsellesi tai perheellesi lupaus talouden hallinnasta tai säästämisestä. Houkutuksia on takuulla matkan varrella säästäessäsi tiettyä tavoitetta varten, mutta mikäli tavoitteet ovat kirkkaana mielessä ja olet sitoutunut, on ensimmäinen askel jo otettu.

 

2. Laadi budjetti

Budjetin laatiminen on järkevän taloudenhallinnan kulmakivi. Mikäli et aiemmin ole kirjannut tulojasi ja menojasi konkreettisesti paperille ylös, ehkäpä nyt olisi aika tarttua tuumasta (tai centistä) toimeen. Budjetin voi laatia vaikkapa aina kuukaudelle kerrallaan. Kirjaa ylös kuukausittaiset tulot ja menot. Menojen ylöskirjaamista helpottaa menojen listaaminen omiin kategorioihin kuten asuminen, ruoka, viihde, kuukausittaiset laskut ja niin edelleen.

Budjetoinnissa on tärkeää olla realistinen niin tulojen kuin menojen suhteen. Tuloja ei tule yliarvioida ja menoja puolestaan aliarvioida. Joskus saattaa löytyä yllättäviäkin menoreikiä. Kategorioille on myös hyvä miettiä tiettyjä summia, joka niihin halutaan kuukaudessa käyttää. Paperille taikka koneelle kirjattuna kuukausittainen budjetti auttaa hahmottamaan ja realisoimaan taloudellisen tilanteen. Perheet voivat ottaa myös lapsen mukaan budjettien laatimiseen, jolloin hekin voivat oppia rahan merkitystä jo lapsesta asti.

3. Maksa laskut ja lainat tärkeysjärjestyksessä

Kukapa tykkäisi laskujen tai lainan poismaksamisesta. Maksamalla laskut ja lainat ajallaan, vältät muistutusmaksuista tai koroista aiheutuvat mahdolliset lisäkustannukset. Tämä myös auttaa seuraamaan rahankäyttöä entistä tarkemmin.

4. Pyri säästämään pahan taikka hyvän päivän varalle

Voit pyrkiä laittamaan kuukausittain tai viikoittain tietyn summan taikka prosentuaalisen määrän tuloistasi säästöön.  Pienemmälläkin säästetyllä summalla on isompi vaikutus pidemmällä aikavälillä. Jos esimerkiksi perheen molemmat aikuiset laittavat säästöön 20 euroa joka viikko, tekee tämä säästöjä vuositasolla seuraavan laskukaavan mukaisesti

20 euroa x 4 viikkoa = 80 kuukaudessa

80 euroa kuussa x 12 kuukautta =  960 euroa vuodessa  

960 euroa/aikuinen eli 1920 euroa vuodessa kahdelta aikuiselta. Säästetyt rahat voidaan käyttää vaikkapa perheen yhteiseen lomamatkaan tai muihin iloa tuottaviin hankintoihin. Vertailun vuoksi voimme verrata tätä päivittäiseen kahvikupin ostamiseen. Kahvikupillinen maksaa keskimäärin 2,5 euroa. Viikkotasolla tämä tekee arkipäivisin ostettuna 12,5 euroa ja nopeasti laskettuna vuositasolla huimat 650 euroa kahvilankahviin!

5. Suunnittele ruokaostokset etukäteen

Oletkin varmaan kuullut, että nälkäisenä kauppaan ei kannata mennä. Allekirjoittanut ainakin huomaa ostavansa yhden hengen talouteen ruokaa kokonaiselle pataljoonalle, mikäli nälkä on kurninut vatsassa kaupan hyllyjä kierrellessä. Sydäntä raastaa heittää ruokaa pois, eikä se ole hyväksi lompakolle taikka ympäristölle.  

Ruokamenoissa voidaan säästää monellakin tavalla. Esimerkiksi ruoan voi valmistaa itse valmisruoan ostamisen sijaan,  ostokset kannattaa tehdä ostoslistan mukaisesti, vertaile hintoja, vältä kioskeja ja pienempiä kalliimpia kauppoja, osta kerralla enemmän ja pakastaa tuleville päiville. Tiesitkö, että viisi muovikassia viikossa voi vuositasolla maksaa yli 60 euroa? Oma kauppakassi säästää lisäksi luontoa.

6. Kilpailuta vakuutukset, sähköt sekä muut palveluntarjoajat

Vakuutuksissa, sähkösopimuksissa, internet-yhteyksissä ja muissa palveluntarjoajien sopimuksissa voi olla huikeitakin eroja. Milloin viimeksi olet kilpailuttanut esimerkiksi oman sähkösopimuksesi, vakuutuksesi taikka internet-yhteytesi? Kilpailuttaminen ei useimmiten maksa mitään ja netissä on helppo tehdä vertailuja vaikkapa kotisohvalta käsin.

7. Sijoita hyvinvointiin

Vaikka säästäminen ja talouden hallinta voi olla kivikkoistakin tietä, älä unohda välillä palkita ja hemmotella itseäsi tai perhettäsi. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat erittäin tärkeitä asioita. On hyvä muistaa, että raha on ainoastaan vaihdannan väline eikä tuo suoraa tietä onneen. Sijoittaminen hyvinvointiin ei tarkoita ainoastaan rahan käyttämistä vapaa-ajan aktiviteetteihin. Sijoita myös aikaa hyvään oloon ja yhdessäoloon lähimmäistesi kanssa. Millainen ilma ulkona on esimerkiksi tulevana viikonloppuna kävelylle puistossa hyvässä seurassa?

 

Toivottavasti sait kerättyä itsellesi muutaman näppärän vinkin talteen. Mitä muita säästökeinoja sinulla on?

 

Säästäväisin terveisin, Heini Laina.fi:stä

 

Ekstravinkki: Miten olisi vielä lisäksi rahapurkki taikka perinteinen säästöpossu kotiin, jonne laitat kaikki pienet kolikot taskun ja laukun pohjalta? Vuoden jälkeen voit yllättyä hyvinkin iloisesti, kuinka paljot olet säästänyt melkein huomaamatta. Kenties voit hemmotella hieman itseäsi taikka ilahduttaa toista pienellä yllätyksellä.

« Takaisin Blogin etusivulle